Eerst nieuwe chauffeurs, dàn platooning

Geplaatst door

Platooning houdt de gemoederen in chauffeursland behoorlijk bezig, blijkt ook vandaag weer uit een tweet van Chauffeurstoekomst. Wat wij als redactie van BIGtruck alleen zo moeilijk vinden is dat we echt hebben geschreven dat dit nog een jaar of tien bij ons vandaan is. En dat zelfs wanneer er meer en meer met platoonende trucks gereden wordt, er nog altijd chauffeurs nodig zullen zijn.

Dus wanneer Chauffeurstoekomst schrijft dat een trein niet rijdt zonder machinist, dan sluiten we ons daar van harte bij aan. Hetzelfde geldt voor het vliegtuig. Voor de duidelijkheid: Wanneer een vliegtuig opstijgt, is de landingsbaan waar het weer neerkomt, al bepaald. Zo vliegt het toestel er volautomatisch heen. Toch zitten er twee piloten in de cockpit, en niet lang geleden nog drie.

Zo zal het ook in het platooning tijdperk gaan. Dan nog een uitspraak van Chauffeurstoekomst waar BIGtruck zich graag bij aansluit. Dat is dat er tot die tijd, dus zeg 2025, geïnvesteerd moet worden door vervoerders en verladers in betere arbeidsvoorwaarden voor nieuw instromende chauffeurs. Zeker nu een groot deel van de circa 100.000 chauffeurs in Nederland met pensioen gaat, kan dit alleen ondervangen worden met nieuwe collega's die net zo fatsoenlijk betaald worden als zeg hun collega's in de buswereld. Die hebben er net weer enkele procenten bij gekregen.

In ons vak is ketenaansprakelijkheid geaccepteerd. Dus de verlader begrijpt inmiddels ook dat het in het transport niet langer kan zoals het geweest is. De verlader weet dat kwaliteit, en daarmee veiligheid, niet voor niks komen.

Lees hier het artikel van Chauffeurstoekomst in BIGtruck.