Eerste Hyundai waterstoftruck in Nederland

Geplaatst door

Hyundai heeft vandaag in de haven van IJmuiden de Xcient waterstoftruck gepresenteerd. Hoewel een exacte introductiedatum niet kon worden gegeven, streeft het merk ernaar om met deze truck in 2022 de Nederlandse markt op te komen.

Bekend is dat Hyundai inmiddels 46 van zulke twee-assige bakwagens op de weg heeft rijden bij diverse Zwitserse klanten. “Daar is voldoende waterstof beschikbaar, zijn er vooralsnog voldoende tankstations, betaalt de klant geen wegenbelasting en klopt de actieradius van de truck met de planning van onze klanten daar”, aldus Nabil Nachi, die bij Hyundai het waterstofproject leidt en die in IJmuiden een toelichting gaf, die overigens voornamelijk voertuig-gerelateerd was.

Aan uitspraken over de opzet van een aftersales- of dealernetwerk waagt Hyundai zich nog niet, maar duidelijk werd wel dat Nachi als vrachtwagenman pur sang, dat ook op dit gebied geen half werk mag worden geleverd. Hyundai zou bij monde van Nachi graag zien dat de waterstofinfrastructuur in ons land wat dichter in de buurt komt bij die van de Zwitserse, vooraleer er sprake kan zijn van een marktintroductie. Op dit moment zijn slechts vijf waterstoftankstations in ons land geschikt voor trucks die met deze stof elektrisch kunnen rijden.  

Meer varianten

Intussen werkt Hyundai aan meer varianten van de Xcient.

Klik hier voor het hele verhaal! 

Klik hier voor een rij-impressie van de Zwitserse Xcient in BIGtruck!