Eigen rijstrook lost fileprobleem niet op, data delen wel

Geplaatst door

Vreemd, de aanbevelingen van de ANWB-leden om het fileprobleem op te lossen. Het laat zien dat mensen niet nadenken en maar wat roepen, waarbij een ander zich moet aanpassen.

In Nederland rijden meer dan acht miljoen personenauto's. Er rijden 800.000 busjes en er rijden 130.000 zware trucks. Dus nu raden de ANWB-leden aan om voor die groep, die meer dan zestig keer kleiner is, aparte rijstroken aan te leggen? Bijgaande foto van Scania, genomen in Nederland, laat de verhouding goed zien.

Zou het niet handiger zijn, zoals TLN bepleit, om ook voor personenwagens een kilometerheffing in te voeren? Daardoor worden belastingen op mobiliteit op rechtvaardiger, kunnen tegenvallers zoals nu met de Merwedebrug en knooppunten in het wegennet, alsnog beter worden aangepakt.

Data

Op de vijfde plaats van het ANWB-lijstje treffen we de suggestie om te investeren in slimme technologie. Wat ons betreft had dat bovenaan moeten staan. Het wegvervoer sorteert hier al op voor, maar we staan nog aan het begin.  Wanneer we van elkaar weten hoe laat we waar naar toe gaan en met welke beladingsgraad, dan hebben we een grote slag te pakken. De grote moeilijkheid is echter dat er een systeem bij moet komen, waarbij vervoerder X, die zijn spullen meestuurt met concullega Y die ook die kant op moet, daarvoor gecompenseerd wordt.  

Autonoom

Zouden alle acht miljoen auto's autonoom rijden en niet door mensen worden bestuurd, dan waren er geen files meer. En ook geen kijkersfiles naar aanrijdingen die op de andere baan gebeurd zijn. Maar dat duurt nog geruime tijd en wie weet, wanneer het autonome verkeer filevrij is, pakken mensen toch weer de autonoom rijdende  auto, waardoor alsnog files kunnen ontstaan.

 

Het is mooi dat de ANWB het fileprobleem aankaart met een rapport dat na ledenraadpleging is opgesteld. Maar het is eigenlijk misplaatst dat een toeristenbond zich gaat bemoeien met verkeersdrukte, waar ze goed beschouwd niets mee van doen heeft.  De actie van de ANWB getuigt van weinig zelfreflectie. De files worden namelijk veroorzaakt door de acht miljoen personenwagens, waarvan een deel, minder dan de helft, ANWB-lid is. Zijn zij bereid hun ros te laten staan en massaal te gaan autodelen?