Europees Parlement wijst Mobility Package af

Geplaatst door

Het door velen in het westelijk deel van Europa gevreesde Mobility Package is nu echt van de baan. Eerder al oordeelde de Europese Transportraad negatief. Vandaag werden alle punten afgewezen in het Europees Parlement. De eerstkomende jaren verandert er niets, zeggen ingewijden.

Dus de voorstellen omtrent cabotage, rij- en rusttijden en weekendrust zijn allemaal naar de prullenbak verwezen door het parlement. Dit beteken dat de chauffeur op dezelfde wijze door wetgeving beschermd blijft als nu het geval is. Ook zullen er geen extra risico's ontstaan door verruiming van de rijtijden. Oost Europese chauffeur mogen niet nog langer van huis dan nu al het geval is.

Brigitta Paas, bestuurder FNV Toer is opgelucht: ‘We hebben hier keihard voor gewerkt. Gelukkig zijn er in Brussel mensen die snappen wat de impact van deze voorstellen zou zijn voor de dagelijkse praktijk van het wegvervoer. Heel blij dat hier vanmiddag een stokje voor gestoken is. Nu moeten we doorpakken, we moeten echt iets beters krijgen, voor Europa en voor Nederland.’

Samen met TLN stuurde het FNV een brandbrief aan de Tweede kamer over dit onderwerp. De kamer toonde alle begrip. 

De beslissing van het Europarlement betekent dat onderwerpen als detachering, posting en cabotage allemaal van voren af aan behandeld moeten gaan worden. 

Insiders verwachten niet dat zo lang de huidige Commissie in Brussel zit, er iets ten nadele van chauffeurs gaat veranderen zoals nu dreigde.