Europese rijbewijs eisen schieten tekort!

Geplaatst door

Het gigantische chauffeurstekort zorgt er voor dat er steeds meer chauffeurs worden aangetrokken van buiten de EU. Zelfs de Poolse chauffeurs zijn al te duur voor de grote vervoerders, en bovendien zijn die ook al bijna op. Als gevolg daarvan worden er nu chauffeurs ingezet uit landen als Moldavië, de Oekraïne, Wit Rusland en zelfs uit de Filipijnen.

Volgens een onderzoek wat gepubliceerd werd door het Belgische Knack worden er dit jaar naar schatting 70.000 rijvergunningen aangevraagd voor chauffeurs van buiten de EU. Let op, we hebben het hier alleen over de vergunningen die vanuit Polen worden afgegeven. Dat waren er in 2012 een dikke 5000, vorig jaar al meer dan 60.000 en dit jaar dus rond de 70.000. Tel daar de rijvergunningen bij op die aangevraagd worden vanuit Litouwen, Letland, Roemenië en andere landen en je weet wat er aan de hand is.

Op die manier komt er een waar stuwmeer aan goedkope krachten Europa binnen waarmee de race naar de laagste transportkosten gewoon verder gaat. Hoezo chauffeurstekort? Het gaat kennelijk om een tekort aan goedkope chauffeurs. Die mannen krijgen vervolgens een salaris wat normaal is voor het land waar ze vandaan komen. Daar bovenop komt dan kilometergeld en een onkostenvergoeding. Daarmee loopt het ‘loon’ voor zo’n Moldaviër al snel op tot rond de 1500 Euro. Een vermogen voor zo’n man, en zolang hij niet ziek wordt is er niks aan de hand.

Wat er wel aan de hand is, en dat zien we dagelijks, dat heeft te maken met de rijvaardigheid. Iedere Oekraïense boer met een groot rijbewijs wordt hier toegelaten, zonder dat iemand zich afvraagt of zo’n man ook echt kan rijden. Een rijproef voordat zo’n Europese rijvergunning wordt afgegeven zou wel het minste zijn wat Europa kon doen, maar daar is geen sprake van. De gevolgen zien we dagelijks op de weg. Enorme ongelukken, maar ook eindeloos gepruts om voor een dock te komen zijn voorbeelden van het onvermogen van veel van deze nieuwe chauffeurs. En dan hebben we het nog maar even niet over de Code95, want die geldt vast ook niet voor chauffeurs van buiten de EU. Lees hier het verhaal van Knack.