Falend CBR: Cora helpt niet

Geplaatst door

Vrachtwagenchauffeurs die werkeloos thuis zitten omdat hun rijbewijs verlopen is, ondanks dat ze alles ruim op tijd hadden aangevraagd krijgen geen hulp van minister Cora van Nieuwenhuizen.

Door enorme problemen bij het CBR zijn de wachttijden voor met name de gezondheidsverklaring zodanig opgelopen dat chauffeurs inmiddels werkeloos thuis zitten. Zelfs chauffeurs die ruimschoots voor het einde van hun rijbewijs de procedure waren ingegaan krijgen hun keuring, en daarmee de verlenging van het rijbewijs niet op tijd binnen. Dat is zeker in tijden van chauffeurskrapte een  drama  voor zowel vervoerders als voor de betrokken chauffeurs.

Een motie in de tweede kamer waarin de minister gevraagd wordt om met een tijdelijke oplossing te komen is inmiddels behandeld. De minister geeft aan geen mogelijkheden te hebben voor zo’n tijdelijke verlenging van het rijbewijs. Dat zou in strijd zijn met Europese wetgeving op dat gebied. Wel zegt ze dat de spoedprocedure via TLN, Evofenedex en KNV goed verloopt. Daarmee zijn inmiddels 130 chauffeurs met voorrang aan een nieuw rijbewijs geholpen.

Dat is heel mooi voor de leden van die verenigingen maar het is natuurlijk volstrekt idioot dat een overheidsdienst zijn zaken niet beter op orde heeft. Daarmee hebben we een overheid die niet de geldigheid van buitenlandse rijbewijzen kan controleren maar wel de uitgave van rechtsgeldige exemplaren frustreert. Dat verwacht je van een bananenrepubliek, maar toch niet van een West Europees land?