FNV wint zaak over nachttoeslag

Geplaatst door

Stichting VNB, onderdeel van vakbond FNV, heeft voor de Amsterdamse kantonrechter een zaak gewonnen over de nachttoeslag voor chauffeurs. Uitgezocht moet nu worden welke chauffeurs nog recht hebben op het nabetalen van nachttoeslag. Een en ander is een gevolg van het feit, dat de rechter vindt dat de nacht om 20:00 uur 's avonds begint.

Die uitspraak is weer en gevolg van een zaak die het FNV had aangespannen tegen een Amsterdams transportbedrijf. De vakbond vond dat er nachttoedslag moet worden betaald over de periode van acht uur 's avonds tot en met vier uur 's nachts. Het transportbedrijf vond dat de nacht duurt van middernacht tot zes uur in de ochtend. Het bedrijf baseerde zich daarbij op een uitspraak uit 2006 van de kantonrechter in Terneuzen. Die bepaalde dat de nacht begint om 00.00 uur.

De nachttoeslag moet nu met terugwerkende kracht tot het jaar 2009 nabetaald worden. Stichting VNB zegt dat deze uitspraak ook van toepassing is op andere transportbedrijven. Om hoeveel chauffeurs het dan gaat, is nog niet duidelijk.

Brancheorganisatie TLN, die namens het transportbedrijf het verdedigde, beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep.