Forse boete voor PostNL voor inzet illegalen

Geplaatst door

Het ooit zo nette Nederlandse postbedrijf, nu geprivatiseerd en omgedoopt in PostNL heeft een forse boete aan de broek voor het inzetten van illegale werknemers. De boete werd opgelegd aan PostNL en aan de onderaannemers die deze werknemers inzetten.

De overtredingen werden al in 2019 gepleegd. Toen zette PostNL 36 ingehuurde mensen aan die door drie bedrijven werden geleverd voor het vervoer van pakketjes tussen de verschillende depots. De chauffeurs kwamen niet uit Europa en hadden niet de daarvoor benodigde tewerkstellingsvergunning. De boete die de inspectie oplegde bedraagt 8.000 Euro per medewerker aan de werkgevers, maar ook PostNL die deze mensen inhuurde werd veroordeeld. In totaal bedragen de boetes voor de bedrijven 68.000 Euro, 128.000 Euro en 56.000 Euro. PostNL mag op zijn beurt 288.000 Euro aftikken.

Daar boven op kreeg één van de onderaannemers ook nog een boete van 37.000 Euro voor het overtreden van de wet 'minimumloon en minimumvakantietoeslag'. Of de betrokken medewerkers ook nog een afrekening van het te weinig betaalde loon ontvangen is niet duidelijk.

Volgens PostNL werken de betrokken bedrijven inmiddels niet meer voor het bedrijf. PostNL heeft in samenwerking met de Inspectie SZW  de controleprotocollen aangescherpt. De veroordeelde bedrijven kunnen nog bezwaar aantekenen en in hoger beroep gaan, en dat geldt ook voor PostNL.