Frans wegvervoer wil cabotage een half jaar verbieden

Geplaatst door

Franse wegvervoersorganisaties hebben hun regering gevraagd om cabotage voor een half jaar te verbieden. Het liefst zouden de Fransen zien dat cabotage in de hele EU voor een half jaar verboden wordt.

Frankrijk lijdt onder een zo goed als complete lock-down die al geruime tijd duurt. Het gevolg is dat 80% van de transportbedrijven de omzet dramatisch heeft zien afnemen en dat de overige 20% alleen het hoognodige vervoert. Geschat wordt dat meer dan de helft van het Franse vrachtwagenpark stil staat.

De Fransen wijzen daarom op een wetsartikel wat omschrijft dat wanneer er sprake is van ernstige marktverstorende omstandigheden binnen de Europese interne markt, lidstaten passende maatregelen kunnen nemen zoals het tijdelijk opschorten van afspraken. De Fransen doen er nog een schepje bovenop door openlijk te twijfelen aan de gezondheid van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs.

Hier komt nog bij dat, zeggen de Fransen, de diverse landen verschillende exit-strategieën aanhouden, wat opnieuw tot marktverstorende affecten kan leiden.