Gas vervoeren op Gas!

Geplaatst door

Jongeneel Transport vervoert voortaan gas met een truck die rijdt op gas! Daarbij kan de lading niet als brandstof dienen, want de door LNG aangedreven Volvo vervoert flessen met propaangas en heftruckgas voor Primagaz. 

Jongeneel Transport uit Valkenburg (Zuid-Holland) is gespecialiseerd in ADR-transport van industriële en vloeibare gassen, waaronder LNG. De nieuwe Volvo FM LNG 6x2-bakwagen is uitgerust met een 420 pk motor, een Globetrotter LXL-cabine en een brandstoftank van 205 kg LNG voor een actieradius tot 1.000 kilometer. “We hebben voor een bakwagen gekozen omdat we met deze truck bij alle klanten kunnen komen”, zegt technisch directeur Ard Jongeneel van Jongeneel Transport. “Dankzij de gestuurde naloopas is het een wendbare truck, waardoor we ook bij klanten waar de ruimte beperkt is goed uit de voeten kunnen.” Het bedrijf heeft sinds vorig jaar al drie Volvo FH LNG-trekkers in de vloot. “De rijprestaties zijn gelijk aan die van een diesel en een LNG-trekker is zelfs stiller dan een diesel. Dit wordt positief ontvangen door de medewerkers,” aldus Jongeneel.

Stimulans

Hij volgt de ontwikkelingen over de LNG-teruggaveregeling van de overheid, die hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgt, op de voet. Hoewel deze accijnsteruggaveregeling eind vorig jaar gestopt is, vertrouwt Jongeneel erop dat de overheid CO2-reductie in het transport blijft stimuleren en met een oplossing komt. “We zijn blij dat er een nieuwe regeling in de maak is. Dat wegen we wel degelijk mee en is een goede stimulans om samen met onze klant te blijven investeren in LNG-voertuigen. Waarschijnlijk gaan we dit jaar nog een aantal LNG-trucks in gebruik nemen.”