Groep Filipijnse chauffeurs woont jaar in cabine, dan 45 dagen vrij

Blog
14-05-2020 | Door Tim de Jong

Begin mei zette Euronews een film van een klein half uur op YouTube over sociale dumping in Europa. We raden je aan het filmpje te bekijken. Chauffeurs uit Oost-Europa die zich gediscrimineerd voelen komen aan het woord, evenals chauffeurs uit het westen van Europa, die zich bedreigd voelen.

In Europa zijn zo’n drie miljoen chauffeurs actief. Velen van hen leven gedurende de rusttijden alleen op parkeerplaatsen en krijgen uiteenlopende salarissen betaald. Voor een Bulgaar is dat zo’n 300 euro per maand, voor bijvoorbeeld een Italiaan 1500 euro.

In de film is een groep Filipijnse chauffeurs te zien, die werken voor een Zweeds bedrijf via een Letse tussenpersoon, zodat ze Lets minimumloon krijgen: 670 euro per maand, plus 20 euro voor een maaltijd. De werkgever laat ze een jaar in de cabine wonen en werken, waarna ze 45 dagen, anderhalve maand, naar huis mogen. Daarna mogen ze een nieuw contract tekenen. De heren geven toe dat werkomstandigheden op de Filipijnen nog slechter zijn. "Je komt er om van de honger", zegt er een.  

De film toont aan dat we nog lang niet van het fenomeen sociale dumping af zijn. Let ook op de verdeeldheid binnen het Europees Parlement. Het is om die reden dat we denken dat de voorstellen die nu bijna door de politieke molen zijn, de situatie verbeteren voor alle Europese chauffeurs. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…