Handig zo'n tunnel..

Geplaatst door

Is het oorlog in Europa? Het is maar net waar je naar kijkt.. Het begon allemaal zo mooi met open grenzen en een vrij verkeer van goederen, personen en diensten. Op zich werkte het allemaal prachtig maar inmiddels staat alles behoorlijk onder druk.

Tienduizenden vluchtelingen staan op de Balkan aan de hekken te rammelen om er in gelaten te worden. Intussen laat een land als Slovenië weten dat ze helemaal vol zitten. De Slovenen willen nu zelfs via de rechter afdwingen dat ze niet meer toe hoeven te laten. Dat is wel wat apart natuurlijk, vooral gezien de aantallen die andere Europese landen te verwerken krijgen.

De politiek wil nu een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de landen. Dat klinkt mooi, maar het staat natuurlijk haaks op de open grenzen binnen Europa. Je kunt vluchtelingen toewijzen aan een land als, laten we zeggen Litouwen, maar die vluchtelingen kunnen vervolgens gewoon de trein nemen naar Berlijn of Amsterdam.

Er is dan ook maar één middel mogelijk en dat is een veel strengere controle van de buitengrenzen van Europa. En ja, maak er maar een fort van, dat zou nog steeds moeten gebeuren als je het mij vraagt. Waar dit slappe beleid toe leid zien we helaas dagelijks in Calais. Al sinds de opening van de tunnel is dit de plek waar allerlei gespuis probeert een lift te krijgen naar het beloofde land, Engeland. Waarom? In Engeland schijnt nog steeds een wet te zijn dat wie voet zet op Britse bodem recht heeft om er te wonen.

De Fransen vonden het allemaal prima, en ze hebben het volledig uit de klauwen laten lopen. Vandaag de dag lopen er daardoor hele hordes agressieve idioten op de snelweg die met stenen gooien, zeilen kapot snijden en mensen bedreigen. Af en toe bestormen ze de terminal door met honderden gewoon de snelweg op te rennen. Ze weten dat wij te beschaafd zijn om ze af te schieten, dus dat gokje nemen ze gewoon.

De tunnel is nou eenmaal een object wat lastig te beveiligen is. Nu schijnen er plannen te zijn voor een tunnel tussen Spanje en Marokko. Ik zou dat nog even niet doen als ik het voor het zeggen had..