Heeft buizenpost de toekomst?

Blog
31-01-2017 | Door Iep van der Meer

De winst van Elon Musk’s ‘Hyperlooprace’ door studenten van TU Delft  heeft de aandacht gevestigd op deze moderne variant van het alom bekende buizenpost systeem. Menigeen kent dat nog wel uit de oude C&A vestigingen en van de Rabobank. Een buizenstelsel waarin vacuüm getrokken werd zorgde voor het interne transport van wisselgeld. Het nieuwe ‘Hyperloop’ systeem zoals dat nu wordt getest lijkt er een beetje op.

Voor zowel weg- als railtransport zijn de twee grootste weerstanden die overwonnen moeten worden de rol- en de luchtweerstand. Door capsules over een magneetzweefbaan door een tunnelbuis te jagen kunnen beide problemen efficiënt worden aangepakt. De rolweerstand wordt door de magneetrail geëlimineerd en de luchtweerstand kan grotendeels worden opgelost door een vacuüm en overdruk te creëren.

Het aanleggen van lange tunnelbuizen door Europa waar passagiers en goederen in capsules doorheen geschoten worden lijkt dan ook een reële optie voor de toekomst. Het systeem van de Hyperloop zou daarmee wel eens een geduchte concurrent van zowel de spoorwegen als de luchtvaart kunnen worden. De investeringen in het tunnelstelsel zijn gigantisch maar laten we niet vergeten dat er geen grond aangekocht hoeft te worden. Daar gaat zo’n stelsel namelijk gewoon onderdoor.

Ook voor de distributie in stedelijke gebieden zou een buizenpost- achtig systeem best uitkomst kunnen bieden. Het vereist de nodige infrastructuur maar in nieuw te ontwikkelen regio’s zou het voor de toekomst best een aardige oplossing kunnen zijn voor pakketpost. Het is misschien nog ver weg allemaal maar Elon Musk, de grote man achter Tesla laat hiermee weer zien dat hij visie heeft. 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…