Holcim dwingt prijsverlaging af van 13,7 procent

Geplaatst door

Bouwstoffenproducent Holcim heeft in een brief aan zijn Duitse expediteurs aangekondigd dat er voortaan een korting wordt toegepast op de ritprijzen van 13,7%. Een persoonlijk gesprek daarover was niet mogelijk volgens onze bron.

De nieuwe voorwaarden zijn op 6 april aangekondigd. Volgens Holcim is de prijsverlaging goed uit te leggen vanwege de afnemende vraag en de lagere dieselprijzen op dit moment. Holcim geeft aan dat de marktprijzen voor transport aanzienlijk gedaald zijn de laatste weken.

Het bedrijf ziet de verlaging van de vrachtprijs dan ook als een redelijk en eerlijke bijdrage in deze tijden van crisis. Het bedrijf spreekt van een ‘gezamenlijke inspanning en een eerlijke verdeling van de lasten in deze moeilijke tijden’’.

De vervoerders van Holcim in Duitsland reageerden vol ongeloof. Het is dan ook van de zotte dat vervoerders die zelfs in de goede tijden amper marges kunnen maken nu zo hard getroffen worden door een eenzijdig opgelegde prijsverlaging.

Holcim is een grote speler en heeft daardoor veel macht. Holcim heeft ongeveer 2100 werknemers en werkt op 150 locaties in Duitsland, Nederland en Frankrijk en behoort tot de toonaangevende producenten van bouwstoffen. Vorig jaar produceerde Holcim nog 5,5 miljoen ton cement en verhandelde het concern 17 miljoen ton aan gesteente. Sinds 2015 behoort ook Lafarge tot het Holcim concern.