In konvooi door het groene, slimme stoplicht

Geplaatst door

Onder de noemer 'Experience Week Connected Transport' worden van 1 tot en met 5 oktober 250 ritten gemaakt met in konvooi rijdende trucks van verschillende vervoerders, allen voorzien van de laatste connected technologie. Hierbij gaat het voornamelijk om rijden met de adaptive cruise control (ACC) en niet om platooning, zoals eerder werd gesuggereerd.

Deelnemende vervoerders zijn onder andere Peter Appel en Cornelissen. Niet eerder werd connected technologie in deze omvang in de praktijk getest, zeggen de organisatoren. Gedurende vijf dagen komen Rijk en regionale overheden, logistieke partners en kennisinstellingen samen om in de praktijk de verbinding te leggen tussen verkeersmanagement en logistiek. Betrokken partijen willen hiermee een volgende  stap zetten op weg naar verbetering van efficiency, veiligheid en duurzaamheid in de logistieke sector.

Tegelijk door groen

De bedoeling is onder andere om enkele vrachtwagens die dicht achter elkaar rijden, tegelijk veilig en zonder te stoppen over kruispunten te geleiden. Intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) en de app ‘GreenFlow for Trucks’ werken samen om connected transport op verschillende plaatsen in Nederland mogelijk te maken, mede gebaseerd op onze FlowSense architectuur. IVRI’s, die nu onder de vlag van het Partnership Talking Traffic (samenwerkingsverband van Rijk en regionale overheden, iVRI-leveranciers, clouddienstverleners en ontwikkelaars van informatiediensten), landelijk worden uitgerold,  kunnen niet alleen data zenden naar voertuigen maar ook data ontvangen. Daarmee kan door slimme verkeersregeling (ImFlow) het verkeer in combinatie met zo’n groot peloton veilig en efficiënt laten doorstromen.

De GreenFlow for Trucks service, onder andere ontwikkeld door verkeers- en verlichtingsspecialist Dynniq (voorheen bekend als Imtech), maakt het mogelijk om bepaalde type voertuigen prioriteit te geven. De timing van de iVRI wordt in dit geval afgestemd op het naderende zware vrachtverkeer. De prioriteitsaanvraag voor groen licht voor vrachtverkeer geeft volgens betrokkenen besparingen in tijd, brandstof en CO2 en het vermindert geluidsoverlast. Bekeken wordt hoe groot die effecten zijn.

Logistieke praktijk

De Experience Week is een vervolg op de eerdere Truck Platooning Challenge van april 2016. Waar in 2016 nog zonder lading werd gereden, wordt er dit jaar geëxperimenteerd in de logistieke praktijk: met echte lading, op echte routes. Vanuit zes locaties (Helmond, Tilburg, Rotterdam/Maasvlakte, Moerdijk, Roosendaal, Aalsmeer) en verspreid over vijf dagen worden 250 routes afgelegd, die passen in de corridor Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhrgebied.

Bekijk ook het filmpje!

Video's