In memoriam: Rutger Hauer

Geplaatst door

Afgelopen week overleed onze meest succesvolle acteur: Rutger Hauer. Hij maakte furore in films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en later in grote Amerikaanse producties zoals Blade Runner en The Hitcher. Hauer begon bij de Noorder Compagnie als acteur en woonde sindsdien in Friesland.

Het was in die jaren dat mijn vader, hoofdagent bij de gemeentepolitie van Smallingerland, een winkeldief moest arresteren. De langharige acteur, Rutger dus, had bij de Gamma in Drachten zijn Citroën DS break volgeladen met isolatiemateriaal en was vervolgens via de leveranciersingang weggereden zonder te betalen. Hauer woonde in die tijd in een armoedig ‘waldhuske’ in Rottevalle en daar kon hij ingerekend worden. Hoe dat verder afliep en of het op een misverstand beruste zullen we nooit weten want zowel mijn vader als Rutger Hauer zijn inmiddels overleden. De grap is natuurlijk wel dat hij later zodanig succesvol was dat hij de hele Gamma had kunnen kopen als hij dat gewild had. En waarschijnlijk zelfs de hele Gamma keten!

Later verhuisde Rutger Hauer naar een kapitale boerderij in Beetsterzwaag waar hij de rest van zijn leven woonde. Hij had altijd al iets met vrachtwagens, en in een gehuurde loods bij een transportbedrijf in Drachten sleutelde hij regelmatig aan zijn DAF, en dan vooral aan de oplegger. Rutger had een bloedhekel aan hotels en voor filmopnames nam hij altijd zijn eigen trailer mee, zelfs naar Amerika. Aanvankelijk had hij een dubbeldeks Neoplan bus, maar die werd later vervangen door een oude wide-spread containeroplegger. Daarop stond een fraai beklede reefer container met een bijzonder luxueus interieur. Voor, onder een open klapbare spoiler, stond een Harley die met een kraantje op straat kon worden gezet. Achter was een ramp waardoor een ingekorte (!) Fiat 500 naar binnen gereden kon worden. Een bijzonder apparaat dus, die trailer. In die tijd werkte ik voor het transportbedrijf waar hij de loods huurde en daar kwam ik Rutger regelmatig tegen in zijn werkkloffie. Kapsones had hij totaal niet. Hij leek dan totaal niet op de schatrijke en succesvolle acteur die heel Amerika aan zijn voeten had liggen. Als je niet wist wie hij was dan zou je hem niet eens herkennen.

De DAF die voor de bijzondere trailer van Rutger Hauer stond was ook een speciaal project. In de tijd dat die truck aangeschaft werd bestond de DAF Space Cab namelijk nog niet. In nauwe samenwerking met Jos Visser Carrosserie in Drachten die ook de trailer grotendeels had omgebouwd, werd er een hoog dak ontworpen voor de DAF cabine. Dat hoge dak stond later model voor de Space Cab waar DAF later mee kwam. Je zou dan ook kunnen stellen dat Rutger Hauer de geestelijk vader van de DAF Space Cab is!

Hoe dan ook, afgelopen week overleed Rutger Hauer na een kort ziekbed op 75 jarige leeftijd in Beetsterzwaag. De uitvaartplechtigheid heeft inmiddels plaats gevonden in besloten kring.

Op de foto van Jaco Terlouw zie je een van de DAF trucks die Hauer in zijn bezit gehad heeft. Dit is echter niet die allereerste Space Cab maar een later, serie productie exemplaar. 

Iep van der Meer