Inspectie controleert strenger op lichte trucks

Blog
25-04-2016 | Door Tim de Jong

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert de controles op bestelauto’s en kleine vrachtauto’s flink op. Vooral lichtere trucks, en dan met name van pakket- en koeriersdiensten, worden intensiever gecontroleerd op overbelading, papieren en op de rij- en rusttijden.

De Inspectie zegt dat de controles van voertuigen van pakket- en koeriersdiensten sinds deze maand worden opgevoerd onder meer vanwege het stijgende aantal internetaankopen. “Daardoor zijn er steeds meer koeriers op de weg”, aldus de ILT.

Controles in de afgelopen twee jaar wezen volgens de inspectie uit dat ongeveer de helft van de gecontroleerde voertuigen te zwaar beladen was. Voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg vallen onder de Wet Wegvervoer Goederen. De vervoerder is dan verplicht te beschikken over een vergunning voor communautair wegvervoer. De inspecties van worden, waar mogelijk, uitgevoerd met een mobiele weegbrug. Vervolgens gaat de ILT, mede op basis van deze resultaten, administratieve controles uitvoeren bij bedrijven in deze sector.

Zowel het overbeladen als het zonder vergunning rijden worden gezien als economisch delict. Bij overtredingen kan de ILT handhavend optreden. Het uitvoeren van vervoer zonder vergunning is goed voor een boete van 4.200 euro. Bij overbelading kan een boete oplopen tot 7.000 euro.

Het moge duidelijk zijn dat de Inspectie een punt heeft. Echter we vrezen dat het percentage te controleren voertuigen mondjesmaat zal blijven, daar de Inspectie een onderdeel is van het Ministerie waar niet tot nauwelijks extra in geïnvesteerd wordt door politiek Den Haag. Ook niet wanneer, zoals nu, de argumenten om dat wel te doen, niet te negeren zijn. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…