Inval bij transportbedrijf

Geplaatst door

En weer was er de afgelopen week een grote inval van de politie bij een verdacht transportbedrijf. Een compleet arrestatieteam met gepantserde voertuigen kwam met grof geweld op visite bij het transportbedrijf in Amersfoort. Een aantal vrachtwagens en een paar hele dure sportwagens werden in beslag genomen en een aantal personen werd gearresteerd. En natuurlijk is niemand schuldig totdat hij veroordeeld is maar hier is wel degelijk wat aan de hand, dat mag duidelijk zijn. Dit soort bedrijven zijn een grote smet op de hele sector want daarmee wordt de geloofwaardigheid van betrouwbare, onschuldige vervoerders ondergraven.

Afgelopen week kwam nog in het nieuws dat pakketjes uit Nederland opvallend vaak gevuld zijn met verdovende middelen zoals pillen en andere illegale zaken. Als je die illegale handel wilt exporteren dan is dat ook wel heel eenvoudig op die manier. Je biedt je, luchtdicht verpachte pakketje aan bij DHL, DPD of een andere grote pakketdienst en zij doen de rest. De pakkans schijnt minimaal te zijn want van de miljoenen zendingen zijn er maar een klein aantal die gecontroleerd worden. Dat maakt van genoemde pakketvervoerders natuurlijk geen drugskoeriers, want die hebben geen idee wat er in die pakketjes zit.

Dat geldt ook voor veel zendingen in het stukgoedvervoer. Je weet als chauffeur immers nooit wat er in al die doosjes zit, maar je bent er wel verantwoordelijk voor. In een paar landen kun je dan vrij eenvoudig  je onschuld aantonen, maar in een land als Frankrijk wordt je zomaar een half jaar weggestopt in een middeleeuwse kerker voordat ze dat onderzoeken. Er zijn schrijnende gevallen bekend van onschuldige chauffeurs die helemaal kapot zijn gegaan in zo’n Franse cel terwijl ze volhouden dat ze niets te maken hadden met de smokkel. Ik ben geneigd ze te geloven, want nogmaals, je kunt als chauffeur gewoon niet controleren wat je allemaal vervoert.

Helaas zijn er ook vervoerders die zich willens en wetens wél met drugssmokkel inlaten, zo bleek afgelopen week weer eens. Helaas, want daardoor hebben echt onschuldige Nederlandse chauffeurs ook meteen alle schijn tegen. Ik bedoel, als je zelf denkt snel geld te verdienen met smokkel dan moet je dat uiteindelijk zelf weten en zelf op de blaren zitten als het fout gaat, maar daarmee zet je onbewust ook onschuldige chauffeurs in het beklaagdenbankje.

Bij de foto's: Naast snelle sportwagens, bestelwagens, trucks, trailers en motorfietsen en karts werd er ook een speelgoedtruckje in beslag genomen. Op de foto zie je hoe een agent het ding de straat op rijdt. Foto's: AS Media