Jumbo toont zwakte bonden aan

Geplaatst door

Toen de vakbonden begonnen met stakingsdreigingen bij Jumbo sidderden we van angst. Er dreigden lege winkelschappen met Pasen, en dat zou nog maar een voorteken zijn van de strijd om een nieuwe CAO..

Ik besloot dan ook snel nog even te hamsteren bij de Jumbo voordat alles op zou raken. Poolse toestanden uit de jaren zeventig dreigden, lege winkelschappen en rijen hongerige klanten zouden de straten vullen, in afwachting van een nieuwe lading. Zo ver kwam het echter niet. Afgezien van een enkel artikel wat even niet voorradig was bleef de schade beperkt tot heel veel rumoer in de media. 

Uiteindelijk bleken slechts 250 van de 3000 logistiek medewerkers van Jumbo in staking te zijn gegaan. Dat is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Een gemiddelde griep epidemie zorgt voor meer uitval op de werkvloer. Voor Jumbo was dan ook al snel duidelijk dat ze het zonder die bijzonder slecht vertegenwoordigde bonden ook wel zelf af zouden moeten kunnen. Geen geschreeuw voor de poort door roeptoeters met slecht passende T-shirtjes maar gewoon netjes aan tafel met een bakje koffie, en in gesprek met de medewerkers. 

Jumbo stelt nu namelijk een nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) op in samenwerking met de ondernemingsraad. Dat zijn medewerkers van de werkvloer die op democratische wijze gekozen zijn, en daarmee vormen zij een uitstekende vertegenwoordiging. Jumbo streeft er naar om de nieuwe AVR voor het einde van dit jaar rond te hebben. De inzet van het bedrijf is daarbij een loonsverhoging van 1,5 procent, maar het personeel wil meer. De vakbonden zetten daarnaast in op meer 'echte' arbeidscontracten in plaats van de gebruikelijke tijdelijke- en nul- uren contracten. Of de ondernemingsraad zich daar ook sterk voor gaat maken is nog onduidelijk.

Intussen zijn de bonden zeer verbolgen over de actie van Jumbo. “Met dit dictaat toont Jumbo totaal geen respect voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra”, aldus Debbie van Leiden, bestuurder FNV Handel. ”Frits van Eerd duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden.  De werknemers willen een goede cao met daarin afspraken over het terugdringen van werkdruk door tijdelijke krachten vaste banen te geven. Dat is waar we voor strijden, en die strijd zetten we voort.” Het klinkt strijdvaardig, maar of Frits hier van onder de indruk is? De tijd zal het leren of de bonden dit overleven..