KIWA vervangt defecte tachokaarten gratis

Geplaatst door

De omstreden uitgifte instantie voor chauffeurskaarten KIWA zegt dat het defecte kaarten gratis vervangt. "Maar dan moet wel blijken dat het betreffende defect 'af fabriek' is ontstaan en niet door ondeugdelijk gebruik door de kaarthouder", aldus KIWA.

De kosten voor een mogelijke gratis vervanging, moeten door de kaarthouder worden voorgeschoten, zegt KIWA. "Dat is wettelijk zo geregeld." Naderhand worden de kosten weer teruggestort.

Controle

 KIWA is momenteel bezig met het implementeren van een controlegereedschap voor defecte tachograafkaarten van bus- en vrachtautochauffeurs, meldt TLN. Met dit gereedschap kan worden gecontroleerd of het defect ‘af fabriek’ is ontstaan of door ondeugdelijk gebruik. Een vergelijkbaar gereedschap gebruikt KIWA al voor de chauffeurskaarten voor de taxibranche, waarmee de verwachting is dat die nog dit jaar operationeel is.

Kopieën

Voor nu: kaarthouders moeten hun defecte tachograafkaart (nog steeds) meegeven aan de koerier die namens KIWA de voorgeschoten vervangende kaart persoonlijk bezorgt op de gemaakte bezorgafspraak. TLN raadt aan voor de zekerheid kopieën van voor en achterkant van de defecte tachograafkaart te maken, voor het geval er ooit discussie mocht ontstaan.