KNV chauffeurs verwerpen eindbod, ultimatum voor TLN

Geplaatst door

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door CNV en FNV waar zich zo'n 600 chauffeurs hadden verzameld is na stemming het CAO eindbod van TLN unaniem afgewezen. TLN krijgt een ultimatum waarna zeer waarschijnlijk acties in het wegvervoer zullen volgen.

Al meteen in de ochtend grepen chauffeurs de microfoon om te concluderen dat ze met dit voorstel bestolen worden door hun werkgevers.  Zij vielen vooral over het inleveren van ATV-dagen en over afbouwen van toeslagen. Ook het herdefiniëren van nachtarbeid alsmede het laten rijden van oudere chauffeurs in nachtwerk, viel slecht.

Vertegenwoordigers van het FNV hielden hun gehoor voor dat de verworvenheden van de afgelopen 25 jaar zouden gaan verdwijnen. Zij vertelden dat er sprake was van 'een zekere arrogantie' aan de andere kant van de onderhandelingstafel'. ''Het lijkt heel wat, tien procent erbij, maar qua voorwaarden en toeslagen leveren jullie gewoon in'', aldus Egon Groen van FNV.

Duidelijk werd dat de vele oudere chauffeurs, die het vaak van de toeslagen moeten hebben om tot een net loon te komen na een maand werken, slechter af zouden zijn met dit TLN-voorstel, ondanks de verhoging van het basisloon met tien procent.

Het afbouwen van toeslagen en het inleveren van ATV dagen zijn voorname componenten van de KNV CAO, die  zal 'opgaan' in de TLN-CAO. Oftewel de KNV voordelen zullen verdwijnen.  

De bonden stellen TLN komende week een ultimatum. Wordt daarop niet gereageerd, dan zullen de bonden acties gaan voorbereiden.