Koning winter

Geplaatst door

Het is flink koud de laatste dagen maar Nederland komt er behoorlijk goed vanaf. Droge kou met stevige vorst zorgt hier en daar voor wat overlast maar dat mag over het algemeen geen naam hebben. De sneeuw bleef uit tot nu toe, maar dat kan van de ons omringende landen niet gezegd worden. Vooral Engeland heeft de volle laag gekregen, maar ook in Frankrijk is het goed mis met de sneeuw. De combinatie van harde wind, lage temperaturen en sneeuwval kunnen al snel leiden tot grote overlast. De laatste keer dat wij daarmee te maken kregen was in 1979.

Zware ijzel en langdurige sneeuwstormen zorgden toen voor een complete ontwrichting van ons landje. Snelwegen werden afgesloten en ik herinner me zwartwit beelden op tv van een truck van, ik meende Newexco, die door de sneeuwduinen ploegt op de afsluitdijk. De sneeuw lag bij boerderijen tot boven de dakgoten en het leger werd ingezet om met helikopters de melk op te halen. Dat waren nog eens winters. Ik weet nog dat jongeren met de slee boodschappen gingen doen voor oudere mensen die de deur niet meer uit konden.

Zelf ging ik met mijn vader in de Opel Kadett naar Pake en Beppe in Buitenpost om te kijken of daar alles nog goed was. Telefoonlijnen waren even niet in werking en we besloten de barre reis te ondernemen. Als baasje van zestien mocht ik mee in de achterwiel aangedreven Kadett. Van winterbanden had nog nooit iemand gehoord, we waren al blij met de radiaalbanden die er onder zaten! Er waren wegen vrijgemaakt maar aan de kant lag de sneeuw meters hoog. Hier en daar hadden mensen tunnels gebouwd naar de voordeur, anders kwam niemand het huis meer in of uit.

Het was hier en daar even flink glibberen en glijden, maar mijn vader wist de Kadett ongeschonden door de sneeuw te ploegen. Bij Pake en Beppe was alles goed, en nadat we daar nog wat sneeuw geruimd hadden vertrokken we weer naar huis. Ook die rit verliep voorspoedig, maar wat een avontuur! Check het filmpje even voor wat leuke authentieke beelden uit die tijd. Beelden van èchte sneeuw!

 

 

Video's