Lagere mauttarieven in Duitsland dankzij Poolse klager

Geplaatst door

Het klagen van een Poolse transporteur over te hoge mauttarieven heeft geholpen. Volgens het Duitse Verkehrsrundschau moet Toll Collect de tarieven verlagen, en dat gaat nu ook echt gebeuren.

Degene die het meest in Duitsland rijdt, heeft hiervan het meeste voordeel. Het gaat op z’n meest om een halve cent per kilometer, op z'n minst om een tiende cent. De verandering volgt op een uitspraak van het Europese Hof van eind oktober vorig jaar, waar de Pool had geklaagd dat de mauttarieven onjuist berekend zouden zijn.

Politiekosten

Duitsland rekent ook de kosten van politie-surveillance mee in de kosten voor het in stand houden van het wegennet. Maar dat mag niet. Kosten van het politie-apparaat vallen onder een ander ministerie. Dat vond het Europese Hof ook en de Poolse klager mag nu 12.500 euro van Duitsland tegemoet zien. De tarieven worden met terugwerkende kracht verlaagd tot 20 oktober 2020. Let dus op of je nog wat tegoed hebt!

Luchtvervuiling

Wat wel mag is om bij de berekening van de maut met luchtvervuiling als staffel te werken. Dus wie een Euro 6 heeft, rijdt schoon en betaalt minder, en wie op LNG rijdt, betaalt nu zelfs niets. Dat laatste is ook alweer ter discussie, maar daar komen we later op terug. Voorlopig viert een Poolse vervoerder een feestje! Wij mogen hem dankbaar zijn!