Leyland en DAF raakten met elkaar verweven

Geplaatst door

Bij Leyland Trucks in Groot-Brittannië is de 400.000ste truck van de band gekomen sinds de opening van de huidige productiefaciliteiten in 1980. De betreffende truck – een DAF XF 460 FTP-trekker – werd overhandigd aan Carr’s Flour uit Silloth in Cumbria in het noordwesten van het land. Carr’s Flour is een leverancier van tarwe, die per jaar zo’n 300.000 ton aan tarwe vermalen. Voor de regionale en nationale distributie vertrouwt Carr’s Flour op een vloot van 30 trucks, voornamelijk DAF CF- en XF-modellen.

De fabriek van Leyland Trucks werd in 1980 in gebruik genomen en behoort volgens DAF tot de modernste productiefaciliteiten van Groot-Brittannië. DAF nam Leyland in 1987 over, inclusief Freight Rover waar nog een bestelauto werd gebouwd; de Leyland Sherpa. Verder rolden hier de zware Leyland trucks die onder de naam Scammell van de band.

In 1987 kwam ook de eerste generatie uit van de DAF 95, een revolutie van jewelste. Het leverde DAF het marktleiderschap op op de Engelse markt, de genoemde bestelauto was bijzaak. Gedurende geruime tijd werden er in het plaatsje Leyland DAF en Leyland trucks gebouwd onder de naam Leyland-DAF. Maar de crisis sloeg toe, en hoe DAF ook zijn best deed, in 1993 ging DAF failliet, met het hele Britse hebben en houwen erbij. Na de overname door Paccar in 1996, kregen de Amerikanen de grote Leyland fabriek er als het ware bij.

Foden was al langer van de Amerikanen, en dat paste er mooi bij. Het eigen Foden ontwerp werd al snel los gelaten en daar voor in de plaats kwamen gerebadgte DAF trucks. Verder werd er al snel werd besloten om bij Leyland Trucks  de LF distributietrucks te laten bouwen, naast rechtsgestuurde CF- en XF-uitvoeringen voor de Britse markt en voor exportlanden wereldwijd. Leyland als trucknaam verdween in 2000. Later verdween ook Foden uit de grille. Paccar wilde voortaan één naam voor zijn trucks buiten Amerika en dat is DAF. De fabriek heet nog wel gewoon 'Leyland Trucks'.  In India, een voormalige kolonie van Groot Brittannië, rijdt ongeveer de helft van alle trucks onder de naam Ashok-Leyland. Met het Leyland van nu heeft dit Indiase merk niks meer te maken.