Man gearresteerd wegens spionage bij Scania

Geplaatst door

In Zweden is een 47-jarige man die zich uitgaf als consultant gearresteerd op verdenking van spionage. Informatie die hij had gekregen bij Scania en bij Volvo Car zou hij hebben doorverkocht aan een Russische diplomaat. Dat meldt het Zweeds Openbaar Ministerie aan persbureau Reuters.

De openbaar aanklager stelt dat de man de veiligheid van Zweden in gevaar heeft gebracht. Een Zweedse TV-station zei dat het om een 47-jarige Zweed gaat. Hij zou bij meerdere bedrijven hebben gepoogd vertrouwelijke informatie te bemachtigen en die dan doorspelen naar Rusland. Kort nadat hij van een Russische diplomaat een betaling had ontvangen voor bewezen diensten van zo’n 2750 euro, pakte de Zweedse politie hem op.

Een woordvoerder van Scania heeft bevestigd dat de man ook bij deze truckbouwer actief is geweest. De betreffende info werd door de verdachte op geheugensticks gezet, dan wel werden er foto’s gemaakt van wat erop dat moment op zijn computerscherm stond. Voor zulke activiteiten geldt in Zweden dat een maximum celstraf van zes jaar kan worden opgelegd.