Marechaussee jaagt op mensensmokkelaars

Geplaatst door

Volgens de marechaussee is Nederland inmiddels een transitland geworden voor migranten. De handhavers zeggen dat professionele bendes de migranten door ons land naar de Britse eilanden smokkelen. Dat meldt het NRC.

Het afgelopen jaar stuitten opsporingsdiensten tientallen keren op trailers waarin mensen verstopt zaten. Gold Nederland geruime tijd als eindpunt, nu is ons land volgens de marechaussee een doorvoerland geworden.  De migranten werden aangetroffen in de Rotterdamse, in Hoek van Holland en Vlaardingen. Daarbij ging het om Afghanen, Syriërs, Palestijnen en Jemenieten. Volgens de marechaussee is de gang van zaken mede een gevolg van het sluiten van het 'jungle' kamp nabij Calais.

Nederlandse instanties hebben prima op de radar dat genoemde migranten betalen voor hun overtocht. Het zou in Engeland eenvoudiger zijn om uit het zicht van officiële instanties te blijven en in de illegaliteit werk te vinden. Terwijl er meer migranten zijn, loopt het aantal veroordeelde smokkelaars terug. Het Openbaar Ministerie zegt in de krant dat er onderzoeken lopen om 'grote vissen' te vangen, bendes die zich met mensensmokkel bezig houden. Het vermoeden bestaat dat de smokkelaars gewoon vanuit ons land opereren.