Megaboete voor truckbouwers

Geplaatst door

In het onderzoek naar kartelvorming binnen de truckwereld hebben een aantal merken waaronder DAF Trucks een schikking getroffen. Alleen bij Scania gaat het onderzoek nog door omdat dit merk zich niet neerlegt bij de aantijgingen.

Al in 2014 werden er officiële aanklachten ingediend tegen DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN en de Volvo Group met daarin ook Renault Trucks. Inmiddels zijn die onderzoeken grotendeels afgerond en dat heeft geresulteerd in forse boetes. In totaal wordt er voor 2,93 miljard Euro aan boetes opgelegd door de EU. Volgens de Europese Commissie hebben de merken veertien jaar lang afspraken gemaakt over bruto prijzen en over het doorberekenen van ontwikkelingskosten die voor Euro-6 gemaakt moesten worden. Nu lijkt het mij niet meer dan logisch dat de klant dat uiteindelijk betaalt, maar Brussel denkt daar dus anders over.

Kort gezegd komt het er op neer dat de EU de merken het volgende verwijt:

1:De bruto fabrieksprijzen van trucks werden door de fabrikanten onderling uitgewisseld en op elkaar afgestemd.

2:Het afstemmen van de introductietijdstippen van nieuwe emissietechnieken om te voldoen aan de emissie-eisen.

3:Het doorberekenen van de ontwikkelingskosten voor nieuwe technologieën in verband met de Euro-normen. 

Stuk voor stuk lijken mij dat zaken waar nog heel wat aan af te doen valt. Zoals gezegd is het doorberekenen van ontwikkelingskosten iets wat volgens mij volstrekt normaal is in een vrije markt. Dat een Euro-6 truck duurder werd dan een Euro-4 of 5 was geen grote verrassing en dat die prijzen bij de verschillende merken vergelijkbaar waren ligt ook voor de hand. 

Toch vond de Europese Commissie voldoende argumenten voor het opleggen van de boete. De overtredingen hebben volgens de EC betrekking op de periode van 1997 tot en met 2011. Volgens de EC werd er ook met grote regelmaat vergaderd op het hoogste managementniveau. Nu is dat op zich ook niet heel verrassend aangezien de truckproducenten zich verenigd hebben in de ACEA. Het is vanzelfsprekend dat er samen opgetrokken wordt door de truckmerken, bijvoorbeeld om te zorgen voor eensluidende wet- en regelgeving in heel Europa. 

Van alle merken ontspringt MAN de dans omdat zij als klokkenluider de hele discussie hebben aangemeld bij de autoriteiten. Dat verdient geen schoonheidsprijs maar het scheelt ze wel een hele dikke boete. De merken Daimler, DAF, Iveco en Volvo/Renault hebben inmiddels een schikking getroffen en voor hun zijn de boetebedragen vandaag gepubliceerd. Alleen bij Scania moeten ze nog even wennen aan het idee dat ze moeten betalen. Dat merk heeft als enige nog geen schikking getroffen en daar loopt het onderzoek dus nog door.

DAF heeft inmiddels bij de Amerikaanse Autoriteit voor de Financiële markten een officieel stuk gedeponeerd waarin de investeerders en aandeelhouders geïnformeerd worden over de gang van zaken. De boete die DAF moet betalen bedraagt de niet geringe som van 752,7 miljoen Euro maar dat is altijd nog 97,3 miljoen minder dan het merk begroot had. Paccar kan deze tik op de neus echter prima aan en de boete lijkt dan ook geen invloed te hebben op de reguliere kwartaalcijfers van de onderneming.

Volvo moet 670,4 miljoen betalen en Iveco 494,6 miljoen Euro. De dikste boete krijgt Daimler, de moeder van Mercedes Benz. Daar mag even ruim een miljard worden afgetikt in de richting van de EU.