Mercedes: 'Platooning valt tegen'

Geplaatst door

Truckfabrikant Daimler introduceert de nieuwe Freightliner Cascadia in de VS.  De nieuwe truck wordt voorzien van de techniek die we afgelopen najaar al bij de Actros zagen. Daimler zegt dat tests met platooningtechniek tegenvallen. De beloofde besparingen worden niet gehaald.  

In Las Vegas maakte Daimler verder bekend dat het een half miljard investeert in autonome techniek. Er komen 200 arbeidsplaatsen bij om deze techniek binnen tien jaar te realiseren. Het geld wordt gestoken in een nieuw R&D center dat Level 4 autonome techniek realiseert. Hierbij is er nog wel een chauffeur aanwezig in de truck, maar het voertuig rijdt hoofdzakelijk zelf. In de VS werd een Freightliner gedemonstreerd die nu met Level 2 de weg op gaat. Hierbij houdt de chauffeur doorlopend controle net als nu, maar kan de truck op rechte stukken en op sommige snelwegen al zelf rijden. Hieronder moet worden verstaan dat de truck zelf optrekt, remt en stuurt. Deze techniek is mogelijk door het betrouwbaar samenvoegen van data uit camerasystemen en uit radar. 

Platooning valt tegen

Daimler onthulde verder dat het al enkele jaren praktijktesten uitvoert met platooning, maar dat de verwachte besparingen niet gerealiseerd worden. 'Juist in de VS hebben we veel praktijktests uitgevoerd, omdat de omstandigheden daar optimaal zijn. Maar de resultaten zijn minder dan verwacht en al helemaal wanneer een platoon even moet worden opgebroken en trucks weer moeten optrekken om een platoon te vormen', aldus Daimler.  Officieel zegt de truckbouwer platooning 'te heroverwegen' en lopende tests en afspraken af te werken.