Miljoenen chauffeursbanen verdwijnen in 2030. Echt?

Geplaatst door

In het medialand van de hapklare brokken verscheen onlangs weer eens bericht van een instantie die voorspelt dat miljoenen chauffeurs rond het jaar 2030 zonder werk zullen komen te zitten. Om de paar maanden verschijnt zo'n 'studie'. Bij de laatste valt op dat er alleen maar naar de verwachtingen is gevraagd van logistieke 'managers' en dat de makers zich al realiseren dat er veel en veel meer data nodig zullen zijn en talrijke mensen om die te interpreteren, eer er trucks autonoom kunnen rijden in Europa.

Laten we als BIGtruck even de feiten op een rijtje zetten. er is een proef geweest met platooning. Dit jaar zou een praktijkproef van start gaan, maar het wordt volgend jaar. Al geruime tijd bestaat er een lijst, ook in het bezit van deze redactie, van bedrijven die met de overheid willen samenwerken op dit gebied. In het gunstigste kunnen we in 2020 platoonen met trucks van hetzelfde merk. Platoonen met LZV kan dan nog zeker niet. Daar gaat nog zeker enkele jaren overheen. Op dit moment loopt ons Ministerie aan tegen verschillende initiatieven in Europa en een en ander zou best beter afgestemd mogen worden.  

Dan hebben we het nog niet over autonoom rijden gehad. Dat kan pas veel later, nu is het nog netjes snelweg rijden en rijden op provinciale wegen laat staan in stedelijke gebieden, is nog helemaal taboe. Eenvoudig van A naar B rijden over de snelweg, ja, dat zal wel als eerste autonoom kunnen. Maar zeker de eerstkomende tien jaar zijn er nog vele chauffeurs nodig. Rond 2030 moeten langere platoons mogelijk zijn en platoons met trucks van verschillende merken. Hoe dan trucks van verschillende merken en vermogens en beladingsgraden kunnen platoonen, is onduidelijk. Die kunnen wel, los van elkaar autonoom rijden. Maar een tijdpad ontbreekt. Ook hier is het eerst snelweg rijden en dan later pas op andere wegen.  Maar dan nog altijd heb je een chauffeur nodig. Pas wanneer diens rol zo ver is afgenomen dat ook de rij- en rusttijdenwet de helling op kan, dan begint het ergens op te lijken. Gezien de huidige geringe voortgang, is het zeer de vraag of er dus in 2030 veel chauffeurs werkloos thuis komen te zitten. Wel kunnen we ons voorstellen, dat de rol van de chauffeur tegen die tijd verandert.