Nederland aan de tol

Geplaatst door

Het nieuwe regeerakkoord is er nog niet heel duidelijk over, maar linksom of rechtsom gaan we, ook in ons land tol betalen. Eerder al werd het Eurovignet teruggefloten door Europa. Betalen per periode is niet volgens de regels, dat moet voortaan per kilometer.

Op zich is daar niks op tegen, want het geldt immers voor iedereen, en als dat tot een verhoging van de kilometer kostprijs leidt dan zal dat verrekend moeten worden in de tarieven. Het is alleen de vraag wat voor systeem we gaan toepassen. Tot nu toe vaart ieder land zijn eigen koers waardoor we een ware wildgroei aan tolkastjes achter de ruiten zien verschijnen. De Duitse mautkast, het Belgische kastje en de Oostenrijkse, Tsjechische en noem maar op. 

Afgelopen week reed ik een truck van Spanje terug naar Nederland en toen viel me op hoe geniaal de Fransen en de Spanjaarden dat geregeld hebben. Het systeem met die tolpoortjes is wat middeleeuws, dat geef ik toe maar met één minimaal klein plastic kastje achter de voorruit zwiepen alle tolpoortjes keurig open. Zowel in Frankrijk als in Spanje, en dat is meer eenheid dan in de rest van het Verenigd Europa!