Nieuw geval van sociale dumping, nu in Oudenbosch

Geplaatst door

Afgelopen weekend werd in een loods in het Brabantse Oudenbosch een groep van achttien chauffeurs ontdekt die volgens het bericht onder slechte omstandigheden daar verbleven. Dat meldt de krant BN/De Stem, die FNV-man Edwin Atema citeert. Eerder werden in Geleen wantoestanden aangetroffen.

De betreffende loods staat op naam van Logic Trans, bij wie de krant informeerde naar het hoe en waarom. Een zegsman van het bedrijf weigerde in gebrekkig Nederlands om commentaar te geven.  Naast genoemde loods bevindt zich een pand waar anderhalf jaar geleden een soortgelijke misstand werd aangetroffen. Ook toen ging het om Bulgaarse chauffeurs die naar hun loon konden fluiten na een faillissement van een expeditiebedrijf.

Hardnekkig

Edwin Atema zegt dat de Inspecties inmiddels wel meer controleren, maar dat het verschijnsel sociale dumping hardnekkig blijkt. Hij pleit daarom voor veel meer controles. Verder wil hij multinationals meer op hun verantwoordelijkheid wijzen inzake hun logistieke processen. “Als die contracten afsluiten met vervoerders tegen belachelijk lage prijzen, dan moeten die grote bedrijven beseffen dat er iets niet in de haak is. Dat het goedkope transport ten koste gaat van mensen die in erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Dat er soms sprake is van mensenhandel.”  Atema boekte inmiddels en succesje bij Ikea, dat flink schrok van de toestand op een parking onlangs in het Limburgse Geleen (foto). Daar brachten Oost-Europese chauffeurs noodgedwongen het weekend door in hun cabine, wat officieel niet mag. “Bestrijding van misstanden levert dus wel wat op. Maar we hebben nog een lange weg te gaan.‘’