Nieuwe lichte trucks van Scania: L-Serie

Geplaatst door

Verrassing! Naast de nieuwe P-cabine, komt Scania ook met een nog lagere L-cabine. Die komt er ook als crewcab voor brandweer en huisvuil inzameling. Verder komt er 'onder' de negen liter motor, nog een zeven liter blok.

Nee, de P-Serie verdwijnt niet, maar met een nog lagere cabine cabineversie wil Scania die toch markeren als een nieuwe, speciale klasse. De L-Serie cabine is lager en het dashboard is nog eens extra verlaagd. Opvallend zijn een brede, lage instaptrede. Een luchtgeveerde vooras is leverbaar om de cabine nog lager bij de grond te krijgen indien nodig. Nieuw is ook een klimaatsysteem, dat gescheiden kan werken bij de crewcab, een dubbele cabine die volgens Scania de ruimste in de truckwereld is. Hier zijn ook extra airbags leverbaar.  

Hier komt ook een volgens Scania nieuwe zeven liter motor bij. Tot nu toe was de 9 liter vijf cilinder de kleinste motor van Scania. Scania biedt deze met Cummins ontwikkelde motor aan in varianten van 220, 250 en 280pk. De motor heeft geen EGR nodig om Euro VI te halen. Scania kiest voor de kleinere motor om gewicht te besparen. Volgens de Zweden is dit blok 360 kg lichter dan de eigen negen liter motor. Deze gang van zaken is opvallend, omdat concerngenoot MAN onlangs ook een vernieuwde zeven liter onthulde, eveneens zonder EGR, met vrijwel identieke vermogensvarianten.

Officieel lanceert Scania ook de nieuwe P-cabine. Hier zijn veel overeenkomsten met de bestaande cabine, denk hierbij aan de afmetingen, maar dan in het nieuwe Next Gen jasje. Scania lanceert nu ook de grote dertien liter LNG motor.

Check de video!

Video's