Nog meer knopjes op je stuur?

Geplaatst door

MAN toont de nieuwste ontwikkelingen bij Platooning, en hoewel je nog steeds zelf moet sturen gaat dat toch steeds verder. Tijdens een demonstratie reden we mee met twee ‘platoonende’ trucks die op 15 meter afstand van elkaar reden. Het dashboard in de MAN bestaat uit één groot LCD scherm waar de klokken op getoond worden, samen met alle platooningfuncties. Verder zijn er allerlei extra schakelaars op het dashboard, en op het stuurwiel. Jazeker, nog meer knopjes op je stuur!

De trucks communiceren met elkaar en na een aanvraag van de achterste truck kan de voorste chauffeur zijn collega toestemming geven om digitaal aan te haken. De trucks zijn nu digitaal gekoppeld en de voorste is leidend. De chauffeur in de tweede truck moet nog wel het stuur vasthouden, maar dat is een wettelijk dingetje. Technisch hoeft dat niet meer.

Grappig in de MAN trucks is dat er naast het digitale dashboard met die prachtige display ook nog gewoon een analoog dashboard in de truck zit. Dat is nodig, want de truck gebruikt allerlei signalen die door dat dashboard gegeven worden. Op het dashboard zelf was echter geen ruimte voor die analoge klokkenwinkel, vandaar dat ze hem in een bovenkastje gebouwd hebben!

Maar even serieus nu: Alle truckmerken stoppen gigantische hoeveelheden geld in onderzoeken naar Platooning, vaak zelfs ondersteund door subsidies. Het doel van dit alles is ruimte besparing op de wegen, brandstofbesparing en een stukje extra veiligheid. Dat van die veiligheid is prachtig, en daar gaan we voor. Brandstofbesparing zie ik echter niet zitten, want we rijden nu ook al zo dicht op elkaar. Bovendien, waarom twee trucks met twee dieselmotoren inzetten als het ook met één kan?

Als we met zijn allen echt geld, brandstof en ruimte willen besparen dan is er maar één optie: geen digitale koppeling maar een stalen! Laat een hele truck, inclusief chauffeur thuis, koppel die spullen aan elkaar tot een LZV met 60 ton en er is aan alle kanten winst. Met gelijkblijvende aslasten, minder ruimtebeslag, een enorme besparing aan CO2 uitstoot en een besparing op personeel- en brandstofkosten is dat de meest eenvoudige, efficiente, milieuvriendelijke en doeltreffende weg om te gaan.

We blijven het toch zeggen..