Ook de kleine MAN is vernieuwd

Geplaatst door

Bij de introductie van de nieuwe MAN generatie, begin dit jaar in Bilbao, ging de aandacht vooral uit naar de zware TGX modellen. Ook de TGL en de TGM werden daar gepresenteerd, maar daar was minder aandacht voor. Door de hele corona crisis viel ook de latere presentatie in het water, maar inmiddels lopen de eerste trucks uit de vernieuwde TGL en TGM serie ook al van de band!

Net als bij het topmodel zijn ook de lichtere modellen behoorlijk aangepakt. De cabine bleef in de basis gelijk aan de vorige generatie, maar het complete interieur werd vernieuwd. Ook aan de buitenkant werden de lichte en middelzware MAN trucks aangepakt waardoor ze weer een fris en eigentijds neusje kregen.

Eén van de mooiste noviteiten betreft de interieurs, en dan met name het dashboard. Over de hele linie brengt MAN nu dat fraaie digitale centrale display aan, met in de TGM ook het fraaie 'smart select' met een polssteun en een multifunctionele schakelaar. Dit systeem is in de TGL en TGM helaas niet standaard, maar het vernieuwde interieur is dat gelukkig wel.

Verder is er voortaan een hele reeks aan geavanceerde hulp- en veiligheidssystemen die het leven van de chauffeurs van de TGL-, TGM- en TGS-modellen vergemakkelijken. Zo krijgen ze standaard Emergency Brake Assist (EBA) mee, dat de gevolgen van kop-staartbotsingen tot een minimum beperkt of zelfs volledig voorkomt. Om het werk van een distributiechauffeur in het drukke stadsverkeer te vergemakkelijken, kunnen de trucks worden uitgerust met speciaal ontworpen camerasystemen, zoals het VAS (Video Turning System), Bird View (een 360 graden zichtassistent) en de radar-gebaseerde dodehoekassistent. Die laatste is momenteel beschikbaar voor de TGS en komt later beschikbaar voor de TGM en TGL. Voor bepaalde modellen zijn ook diverse extra optionele assistentie- en veiligheidssystemen beschikbaar, zoals het Lane Departure Warning System, de Lane Return Assist, de Lane Change Support, het ACC adaptieve cruise-control systeem en de grootlichtassistent.

Door de hele gang van zaken rondom corona zijn we nog niet in de gelegenheid gesteld om zelf met de nieuwe distributievoertuigen te rijden maar zodra de gelegenheid zich voordoet gaan we dat uiteraard doen!

 


Deel het