Ook nu blijkt een monopolie een slechte zaak

Geplaatst door

In bijna alle vrachtwagens die door Europa rijden zit techniek van de Duitse toeleverancier Bosch. Meestal gaat het dan om de toevoer van brandstof in combinatie met hoogwaardige, snel reagerende regelapparatuur die zorgt dat trucks zuinig rijden. Cruciale techniek dus.

Bosch is echter een megagroot Duits techniek conglomeraat, dat ook een medische divisie heeft. Daar presenteren ze vandaag een uitvinding, waar we waarschijnlijk veel aan zullen hebben, mits de prijs niet te gek is. Een eigen testapparaatje dat binnen twee en een half uur aan kan tonen of iemand is besmet met het gevreesde virus dat onze levens nu en de komende tijd nog in zijn greep heeft.

Dat zou mooi zijn, want vandaag blijkt ook dat Nederland in onderhandeling moet met een bedrijf dat het recept van en bepaalde vloeistof die wordt gebrouwd om te kunnen testen op mogelijke besmetting, graag voor zichzelf houdt. Dat kan natuurlijk niet. Een punt is dat de tests die nu nog worden uitgevoerd, heen en weer gesleep met samples of monsters vergt naar laboratoria. De test van Bosch haalt die fase eruit. Dat is enorm belangrijk: hoe sneller een besmetting wordt vastgesteld, hoe beter en hoe adequater er maatregelen genomen kunnen worden.

De laatste keer dat we over monopolie schreven, was toen het mis ging met de nieuwe tachograafkaarten die geschikt moeten zijn voor de nieuwe digitale tachograaf. Doordat Kiwa, ook al een monopolist, met maar één kaartenleverancier samenwerkt, liep toen daar wat mis ging, veel in het honderd. Nu hindert een bedrijf de bestrijding van een pandemie, je zou zeggen een regelrecht vergrijp waar strafrechtelijke vervolging op moet volgen.

Dat intussen Bosch met een nieuw type test komt, is bemoedigend. Hopelijk helpt het.