Originele Volvo F16 bij OCV Lenterit

Blog
02-04-2018 | Door Tim de Jong

Deze in topstaat verkerende Volvo F16 reed mee in de OCV Lenterit tijdens het Paasweekend. Het is een verbluffend nieuw en origineel gehouden exemplaar dat in het bezit is van dealer Harbers Trucks.

De Volvo F16 verkeert in nieuwstaat en de eigenaar heeft er scherp op gelet dat zowel binnen- als buitenkant er perfect uit zien. Het is niet alleen een fraai visitekaartje voor het merk, maar ook voor de dealer die met zoveel oog voor detail deze trekker èn origineel houdt, èn er gewoon mee laat rijden.

Deze F16 stamt van het eerste productiejaar, 1987. Voor die tijd had Volvo een beetje dezelfde mentaliteit als DAF, namelijk: van hele sterke trucks verkoop je er maar weinig, maar de ontwikkelingskosten zijn wel hoog. Dus die paar klanten laten we aan een ander over. Echter dat aartsrivaal Scania bijzonder succesvol was met de V8, toen ook al, en natuurlijk het feit dat Scandinavische vervoerders liever meer dan minder vermogen hebben, deden Volvo toch besluiten een zestien liter motor te ontwikkelen. Die had dan wel twee cilinders minder dan de concurrent, maar had toch mooi twee liter meer slagvolume.

Volvo koppelde die nieuwe grote motor aan een eigen handbak, en de veteranen onder ons zullen zich wel herinneren dat die niet te licht schakelde. Volvo wist dat zelf natuurlijk ook wel, maar de alom gewaardeerde I-Shift liet nog twaalf jaar op zich wachten. Met een vermogen van 470 pk kwam de F16 de weg op, er kwam ook nog een 520. Zo begon de vermogensrace tussen Scania en Volvo naar waar die nu is aangeland.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…