Paccar beboet na export van 63 DAF trucks naar Iran

Geplaatst door

Het moederbedrijf van DAF Trucks, Paccar, is in de VS tegen een boete van 1,7 miljoen dollar (1,48 miljoen euro) aangelopen. Tegen de regels van de Amerikaanse overheid in, exporteerde Paccar-dochter DAF 63 trucks naar Iran tussen oktober 2013 en februari 2015.

De boete wordt opgelegd door een afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Financiën dat zich richt op transacties met landen waar de VS sancties tegen heeft afgekondigd. Volgens deze afdeling leverde DAF in de genoemde periode 51 trucks aan een dealer in het Duitse Hamburg en twee aan een dealer in Frankfurt. Nog eens tien trucks werden geleverd aan een dealer in het Bulgaarse Sofia. Vervolgens werden de trucks doorverkocht aan klanten in Iran. Volgens het Amerikaanse Ministerie behaalde DAF hieruit een omzet van 5,4 miljoen dollar (4,82 miljoen euro).

De boete had nog een miljoen hoger kunnen uitvallen, maar omdat Paccar zelf ingreep en de betreffende dealers bijschoolde en het betrokken medewerkers ontsloeg, concludeert de Amerikaanse overheid dat DAF zich heeft ingespannen om zulke overtredingen in de toekomst te vermijden.