Peter Zadelaar overleden

Geplaatst door

Afgelopen woensdagavond overleed Truckstar collega Peter Zadelaar. Zadelaar was illustrator, fotograaf en journalist voor Truckstar en ik werkte meer dan 10 jaar intensief samen met hem. Peter was een bijzonder en getalenteerd mens met een enorme kennis van voertuigen, een groot kenner van de tweede wereldoorlog en eigenlijk een groot artiest.

Wie is er niet opgegroeid met de jeugdpagina's die gemaakt werden door Zeagle, de artiestennaam van Peter Zadelaar? Zijn tekeningen van Jan Rap transport zijn beroemd en ook onderweg wist Peter menig argeloos serveerster te verbazen met zijn snelle krabbels op placemats en servetten. Het was slechts één van zijn vele talenten.

Hilarische scènes

Chauffeurs die Peter Zadelaar ooit ontmoet hebben zullen hem nooit vergeten. Met zijn tuinbroek, werklaarzen en een petje was hij een markante verschijning, maar vooral zijn humor maakte hem onvergetelijk. Op de parking in Asten wist Peter menige Ierse, Schotse, Britse of Amerikaanse chauffeur te verbazen met zijn Engelse spreekvaardigheden. Hij verstond de kunst om in ieder dialect mee te praten, of dat nou het typische ‘steenkolen’ Cockney Engels was, Schots of Amerikaans in ieder gewenst dialect, de mannen geloofden gewoon niet dat hij Nederlands was. Ook zijn Frans was indrukwekkend, en dat gold voor buitenstaanders ook voor zijn Grieks, Italiaans en zelfs Russisch. Die talen beheerste hij niet, maar met zijn onnavolgbare mimiek en gebaren wist hij toch in gesprek te komen met chauffeurs uit al die landen wat steevast ontaarde in hilarische scenes op de parking.

Meer dan een collega

In de jaren met Peter waren we een hecht team en samen hebben we tientallen trucks getest, in de Ardennen en op de binnenlandroute. Daarbij had hij een scherp oog voor details en kon hij kritische vragen stellen aan de vertegenwoordigers van de truckmerken. Voor mij was Peter al die tijd veel meer dan een collega, ook privé gingen we met elkaar om en hij heeft veel invloed gehad op mij en mijn werk. Helaas zijn we elkaar de laatste jaren uit het oog verloren maar vergeten zal ik hem nooit. Peter was een Truckstar-man in hart en nieren en die passie straalde hij ook uit.

Na een zware periode van ziekte waarin hij tot het laatste door bleef werken, sloot Peter Zadelaar afgelopen woensdagavond de ogen op 75-jarige leeftijd. Ik wens zijn naasten en de Truckstar-collega’s heel veel sterkte met dit grote verlies.

Iep van der Meer