Polensprinter rijden voor een kwartje de kilometer

Geplaatst door

In de Duitse media werd een rapport gepubliceerd over maut- en tachograafvrije chassis-cabines, in Duitsland 'Polensprinter' voor internationaal vervoer. Deze keer behandelde ZDF-televisie de kwestie en je kunt de volledige opname van 8 minuten hier zien.

Duitsland vestigt de aandacht op schending of afwezigheid van regelgeving nu de chauffeur van de spookrijdende 'Polensprinter' een Nederlands gezin op de Duitse A67 doodreed. Blijkens het filmpje hebben dergelijke 'chauffeurs' of 'bestuurders' het niet breed. De beloning van bestuurders wordt berekend op basis van afgelegde kilometers. Dit is duidelijk niet in overeenstemming met de arbeidswetgeving. Files en wachttijden blijven onbetaald. Een ander gegeven is de overbelading van voertuigen, als gevolg van het lage totale gewicht.

De reportage spreekt ook van een groep chauffeurs. In totaal sprak ZDF met 21 "buschauffeurs", er zaten ook Oekraïners en Moldaviërs tussen. Ze leggen uit dat ze lekker verdienen in Duitsland, maar dat ze wel eenzaam zijn. Daarom is er op zaterdag keuze uit wodka of bier.  Een verzekeraar zegt  dat het aantal ongevallen toeneemt. In het geval van bestelwagens met vrachtwagencarrosserieën bedroeg het aantal incidenten in 2017 50% hoger dan een jaar eerder.

Als onderdeel van de opname hebben ZDF-journalisten ook de tarieven gecontroleerd. Ze plaatsten op internet een aanvraag om een lading van twee pallets van Düsseldorf naar Barcelona te krijgen, een route van 1400 kilometer, in afwachting van het snelst mogelijke en goedkoopste transport. Het goedkoopste aanbod was 359 euro, of ongeveer 25 cent per kilometer.

Klik hier voor het filmpje.