'Poolse chauffeurs voelen zich bedreigd'

Geplaatst door

Volgens de Poolse onderzoeksinstantie Inelo velt bijna een derde van de Poolse chauffeur zich onveilig tijdens het werk. Ze vrezen diefstal, overval en zelfs terroristische aanslagen, hoewel dat laatste welgeteld één keer is gebeurd, destijds in Berlijn tijdens de kerst.

Elke keer is natuurlijk te veel, maar het gevolg is dat inmiddels bijna een derde van de Poolse chauffeurs slag- of steekwapens mee neemt in de cabine alsmede pepperspray en apparaten die tijdelijke verlamming veroorzaken. In Polen schijnt het toegestaan te zijn om die laatste twee aan boord te hebben.

Chauffeurs zouden volgens de onderzoekers graag zien, dat de navigatiesystemen aan kunnen geven hoe gevaarlijk een bepaalde route is en dat een systeem dan alternatieven aanbiedt. Volgens het onderzoek streven ondernemers ernaar, systemen te installeren die doorlopend contact tussen chauffeur en thuisbasis mogelijk maken. Wordt dit contact verbroken, dan schakelt automatisch een alarm in. Uit het onderzoek blijkt dat al zeker tweederde van de geïnterviewde chauffeurs aangeeft dergelijke systemen te gebruiken. Niettemin is het aantal ladingdiefstallen nog altijd stijgende.