Poolse inspectie betrapt Scania met sterk verlaagde kilometerstand

Geplaatst door

Onlangs maakten we melding van een Volvo FH van 2014 waarin een chauffeur tot verbazing van de Poolse inspectie een analoge tachograaf had ingebouwd. Kortgeleden hielden Poolse inspecteurs een Scania aan. Al snel bleek dat er iets mis was met de kilometerstand.

Ter hoogte van de stad Stettin hield de Poolse inspectie een Scania aan, die een oude bekende bleek te zijn. Bij een routinecontrole bleek de kilometerstand van de Scania 614.000 te zijn. Vervolgens werd deze stand vergeleken met die van een eerdere keuring. Tot verbazing van de inspecteurs bleek er sprake te zijn van een veel lagere kilometerstand, namelijk 50.000 kilometer minder dan bij de eerdere inspectie. Blijkbaar was de eigenaar erin geslaagd om de kilometerteller flink ‘terug te draaien’.

De inspecteurs schakelden de politie in en lieten weten dat de chauffeur of de eigenaar van het transportbedrijf maximaal drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Nederland

In Nederland zijn net nieuwe maatregelen aangekondigd om fraude met kilometerstanden te bestrijden. Wie toch meent dit te moeten doen, kan rekenen op een boete van 10.000 euro en riskeert een jaar gevangenisstraf.