Reinigings Demo Dagen van start

Geplaatst door

Op de RDW testbaan in Lelystad zijn de Reinigings Demo Dagen 2017 van start gegaan. Het evenement van de RAI Vereniging Speciale Voertuigen duurt twee dagen, dus morgen heb je ook nog de gelegenheid om een kijkje te nemen.

Het twee-jaarlijkse evenement is altijd goed voor een inkijk in de wereld van de reinigingsdiensten. Vuilniswagens, bezemwagens, kolkenzuigers en onkruidbezems- en branders vormen een deel van het aanbod. Of je nou een nieuwe kliko nodig hebt of een ondergrondse vuilnisbak, een autolaadkraan of een hydraulische pers-vuilnisopbouw, je kunt hier terecht! 

Bij de opening was er veel aandacht voor het milieu en dan met name voor het waterstof project van de Gemeente Groningen. Een full-size vuilniswagen op basis van een DAF Truck, een veegmachine, twee autobussen en een aantal Hyundai personenwagens rijden in Groningen inmiddels op waterstof. Er wordt hard gewerkt aan een vast tankstation nabij de stad maar tot die tijd levert Holthausen de waterstof vanuit een container-vulstation. 

Als we het even eenvoudig uit mogen leggen, het gaat hier om elektrisch aangedreven voertuigen. De elektriciteit wordt op het voertuig zelf geproduceerd door middel van een brandstofcel. In die brandstofcel wordt waterstof in contact gebracht met platinum platen. In combinatie met zuurstof ontstaat er dan stroom. Het enige restproduct is water wat uit de uitlaat druppelt. En hoe je waterstof produceert? Eigenlijk precies andersom, namelijk door electrolyse van water door middel wind- of zonne- energie. Waterstof is dus eigenlijk een energiedrager die de functie van zware accupakketten overneemt. In het geval van de vuilinswagen wekt de brandstofcel genoeg vermogen op voor werkdagen van 12 tot 16 uur. In die periode wordt er niet alleen elektrisch gereden, maar werkt de PTO voor de aandrijving van de opbouw ook op stroom. En dat rijden op waterstof niet suf is bewijst het team van de TU Delft met een echte duurzame racewagen!

Maar uiteraard was er ook voldoende aandacht voor allerlei andere brandstoffen zoals CNG, LNG en zelfs diesel! Met een aantal trucks kan proefgereden worden op een deel van het terrein. Daar kun je zelf een Iveco LNG truck proberen, maar er staat ook een Scania S730 Highline voor je klaar.

Alles bij elkaar heeft de RAI Vereniging Speciale Voertuigen weer een schitterend evenement opgetuigd in Lelystad. Morgen, 1 juni is de beurs de hele dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Het is wel handig om je eerst aan te melden via deze link, dat bespoedigt de entréé.