Rijbewijsfraude eindelijk onder de aandacht!

Geplaatst door

Wij riepen het al een paar jaar, maar nu pakt ook de Nationale televisie de fraude met rijbewijzen op. Vanavond besteed EenVandaag aandacht aan de mogelijkheid om online rijbewijzen te kunnen kopen. Een nagemaakt rijbewijs van Mark Rutte zelf bleek de trigger tot het stellen van kamervragen.

De officiële instanties bleven het ontkennen tot nu toe maar Europese rijbewijzen zijn voor een paar tientjes te koop op internet. De stichting 'Chauffeurstoekomst', een belangenvereniging voor chauffeurs bestelde het rijbewijs van Mark Rutte online om te laten zien hoe eenvoudig dat is. Volgens voorzitter Loek Koenders is dit de reden voor het feit dat we dagelijks chauffeurs de meest domme stunts uit zien halen op de weg. Ze kunnen niet docken, parkeren of zelfs een fietspad van een snelweg onderscheiden. BIGtruck roept dit ook al een paar jaar. Het kan niet zo zijn dat een chauffeur die niet in staat is om achteruit te rijden een rijbewijs heeft. Zo'n man beheerst gewoon zijn eigen voertuig niet.

Met het bestelde rijbewijs van Rutte heeft Chauffeurstoekomst nu de bal op de stip gelegd. De VVD wil nu opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten: “Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude. Die website moet zo snel mogelijk uit de lucht. Ik wil dat minister Grapperhaus zijn Poolse collega hierop aanspreekt. Verder wil ik dat onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of aanvullende politieactie dus nodig is.”

De grap is nu dat alle instanties over elkaar heen rollen in de ontkenning. Dit hebben ze nog nooit eerder gezien, en nee, dit is toch wel heel duidelijk een vervalsing. Onder een lamp zou je bepaalde tekens niet kunnen zien die wel op een origineel pasje staan. Dat dergelijke vervalsingen nooit eerder gezien zijn kan kloppen. Als een agent onderweg zo'n pasje controleert dan ziet hij namelijk het verschil echt niet. Bovendien is er nog steeds geen Europese database waarin de echtheid van een rijbewijs, ADR certificaat of een ander document nagetrokken kan worden. Kortom, die Grapperhaus heeft heel wat uit te leggen, maar leg de vraag ook even neer bij het ministerie van Verkeer en hoe dat maar mag heten tegenwoordig. Daar hebben ze jarenlang ontkend dat er wat aan de hand was.

Luister hier de radiouitzending van EénVandaag!

En voor wie op de valreep nog even een rijbewijs wil bestellen is hier de link: www.documencik.com.pl