Rijkswaterstaat wil meer bergingstrucks stationeren

Blog
21-06-2017 | Door Tim de Jong

Gisteravond was bij Brandpunt een uitzending te zien over files in ons land. De vraag was waarom toch zo vaak vrachtwagens betrokken zijn bij een ongeval. Onderzocht werd wat de oorzaken zijn en met name Rijkswaterstaat mocht uitleg geven over hoe lange files veroorzaakt door malheur met vrachtwagens, voorkomen kunnen worden.

Vrachtwagens kregen duidelijk niet de schuld van de verkeersopstoppingen in Nederland. Echter wanneer er een vrachtwagen is gekanteld of bandenpech heeft, dan heeft dit vaak lange files tot gevolg. Dit kan niet ontkend worden.

Rijkswaterstaat zou graag zien dat er op meer punten langs ons wegennet bergingstrucks gestationeerd gaan worden. Daardoor, verwacht Rijkswaterstaat, wordt de tijd van de versperring worden verkort. De doorstroming op de wegen wordt verbeterd, aldus betrokkenen.

Statiegeldwielen

Het was mooi om te zien hoe die bergers een aantal truckbanden op voorraad houden, zogenaamde 'statiegeldwielen'.Dit, omdat wanneer een Oost Europese vrachtwagen bandenpech krijgt, het meestal lang duurt om geregeld te krijgen dat die band wordt vervangen. Dus komt een berger een tijdelijk wiel brengen. Vervolgens gaat de combinatie naar een veilige parking, waarna het tijdelijke wiel er weer af gaat en de chauffeur op zijn 'eigen' hulpdiensten mag staan wachten. Brandpunt liet dit mooi zien.

Rijkswaterstaat becijferde vorig jaar 4700 incidenten met vrachtwagens. De instantie verwacht dat dit aantal dit jaar zal oplopen tot circa 5.000. Om nog sneller bij een incident te kunnen komen, krijgen meer voertuigen van Rijkswaterstaat blauwe zwaailichten. 

Klik ">hier voor de uitzending. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…