Rijverboden Duitsland: Zwaar achterhaald

Geplaatst door

De Duitse rijverboden voor vrachtwagens zorgen in de omringende landen voor overlast. Hoe kan het dat in een Verenigd Europa allerlei internationale handelsroutes worden lamgelegd voor een nationaal feest?

Op 31 oktober en 1 november zijn er weer rijverboden voor vrachtwagens in Duitsland. Op 31 oktober gaat het om de dag van de reformatie. Deze dag wordt normaal gesproken slechts in een paar deelstaten gevierd maar vanwege het 500 jarig bestaan van Duitsland viert dit jaar het hele land dit feest. Dat betekent dus een algemeen rijverbod in heel Duitsland voor vrachtwagens.

Volgens Evofenedex mocht je vandaag, 31 oktober wel van- en naar Berlijn rijden omdat daar deze dag niet gevierd werd. Op de website van Evofenedex wordt alles nog een keer keurig uitgelegd, net als alle andere rijverboden.

Op 1 november is het Allerheiligen, en deze Katholieke feestdag wordt alleen gevierd in Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland en Beieren. In alle ander deelstaten mag op 1 november dus wel gereden worden.

Eigenlijk is het van de zotte dat half Europa de gevolgen ondervind van die Duitse rijverboden. Ze doen gewoon het hek dicht en dat is het dan. Intussen lopen in de omliggende landen de vluchtstroken vol met trucks die geen keuze hebben. Al die chauffeurs staan levensgevaarlijk op plekken zonder enige vorm van voorzieningen te wachten op betere tijden.

 

In een verenigd Europa mag je de buren toch niet opzadelen met de overlast die jouw feestje geeft? In het kader van een ‘vrij verkeer van goederen en diensten’ zoals dat zo mooi heet mag je toch niet zomaar allerlei internationale handelsroutes lamleggen? Ik vind het ronduit van de zotte dat hier nog nooit protest tegen aangetekend is door alle omringende landen. Een feestje is prima, maar altijd in overleg en zonder dat dit overlast veroorzaakt. Zo doen we dat thuis ook, en dat mag je van een beschaafd land als Duitsland ook verwachten lijkt mij.