Ruim 200.000 mensen werken nog niet

Geplaatst door

Afgelopen week stond in het teken van spanningen in de supermarktlogistiek. Voor een groot deel kan de discussie worden gezien in het licht van een groot chauffeurstekort. Uit cijfers van ING blijkt nu dat nog ruim 200.000 mensen thuis zitten zonder baan. Dat is ruim het dubbele van het aantal chauffeurs dat we in ons land hebben.

De discussie over het chauffeurstekort spitst zich vaak toe op slechte werkomstandigheden op ontijdige tijdstippen van de dag, of beter gezegd de nacht. Daarbij wordt geklaagd over een relatief basissalaris waardoor een transportbedrijf goed beschouwd niet kan concurreren met een bedrijf uit bijvoorbeeld de bouw of uit de retail. Niet alleen wordt er bij die branches op gunstigere tijden gewerkt, ook is het basisloon hoger, een forse loonsverhoging in het transport ten spijt. Getuige de problemen en het geklaag, lijkt de stelling uit de chauffeurswereld dat er alleen een tekort is aan goed betaalde chauffeurs, hout te snijden. Dit zal leiden tot iets hogere prijzen.

Pindakaas

De pindakaas doctrine van Klaas de Waardt van tien jaar geleden doet weer opgeld. Wanneer we chauffeurs 300 euro per maand meer betalen, wordt een potje pindakaas drie cent duurder, had hij berekend. Het kan ook drie tiende cent geweest zijn. Dit laat zien dat de branche, dus ook de supermaktketens, de problemen toch echt over zichzelf afroept en dat het gezonde verstand een beetje zoek is geraakt. 

Schone taak

Er ligt dus een schone taak voor alle betrokkenen, collega's en concurrenten, om met dit leger aan mogelijke werkenden aan de slag te gaan. Iedereen kent iedereen in het wereldje van vervoerders supermarktmanagers, horecagroothandels, iedereen kent iedereen, allemaal. Dus werk samen en begin dan met het trekken van de portemonnee! Nu verwacht ik niet dat die 200.000 thuiszitters ook allemaal zitten te springen om een baan. Integendeel zou ik bijna willen zeggen. Maar vast staat ook dat een groot deel wel degelijk aan de slag wil. De bal ligt dus bij de branche zelf: span je in om de thuiszitters ervan op de hoogte te brengen dat je ook in deeltijd kunt werken, op tijden die je voorkeur hebben.

Den Haag

De bal ligt ook in Den Haag. Wanneer toeslagen worden belast zoals dat nu gebeurt, dan hebben de thuiszitters eigenlijk al voor een groot deel gelijk. Ook hier moeten branche-organisaties mee aan het werk. Arbeid wordt te zwaar belast.