Ruim anderhalve ton boete voor frauderende chauffeur en werkgever

Geplaatst door

De Duitse politie heeft na een onderzoek van maanden flinke boetes uitgedeeld aan een chauffeur en diens werkgever. De 44-jarige man moet 39.500 euro ophoesten en het transportbedrijf 118.500 euro.

Tijdens een routinecontrole op de Duitse A3 bleek al snel dat diverse gegevens over geregistreerde tijden en afstanden niet klopten. Niet alleen van de laatste rit, maar van de gehele vier weken die de agenten konden ‘terugkijken’ in de tachograaf. Het vermoeden rees, dat de chauffeur met een tweede bestuurderskaart werkte.

Camerabeelden

Maar tussen vermoedens en bewijs ligt een groot verschil. Wat de agenten verder aantroffen, was een tankpas. Dat spoor leidde naar een tankstation in Oostenrijk, dat met camera’s bewaakt wordt. Hierop was goed te zien dat de man daar onlangs getankt had en natuurlijk op welk tijdstip. Zo kon de conclusie worden getrokken dat er met een tweede bestuurderskaart werd gewerkt. Nader onderzoek leidde ertoe dat de fraude moedwillig en regelmatig werd gepleegd. Zo kwam naar voren dat de chauffeur in 63 uur tijd nauwelijks had gerust.  

Dit was voldoende aanleiding voor het Duitse Openbaar Ministerie om de genoemde boetebedragen op te leggen.