Russen blijven met moeite voor De Rooy

Geplaatst door

Het is flink knokken aan kop tussen de Russen en de Brabanders. Het Kamaz team beseft dat het de overwinning niet voor niks krijgt. Maurik van den Heuvel kantelde, maar kon later weer verder. Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport houdt stand en finishte als vijfde.

In een zenuwslopend spannende achtste etappe heeft Gerard de Rooy zijn achterstand in het klassement van de Dakar Rally verkleind. Eduard Nikolaev raakte de leiding kwijt doordat hij bijna een uur vastzat in de duinen. De Rooy kwam echter ook een kwartiertje vast te zitten en reed in de slotfase met een krom voorwiel, zodat de Rus de schade ten opzichte van De Rooy kon beperken tot 40 minuten en 54 seconden. De grote winnaar was echter Kamaz-rijder Dmitry Sotnikov. Hij profiteerde maximaal en greep de leiding in het klassement met 26.49 op Nikolaev en 1.07.43 van De Rooy.

Top 5

De top 5 van de trucks startte tussen de snelste tien motoren en tien snelste auto’s van de zevende etappe. Petronas Team De Rooy Iveco zat met drie man bij die top 5, zodat De Rooy zich gesteund wist door Federico Villagra en Maurik van den Heuvel. Daar stond tegenover dat Nikolaev op zichzelf aangewezen was, omdat teamgenoot Dmitry Sotnikov, op de tweede plaats in het klassement, in de tweede groep startte. De vijfde truck in de kopgroep was de Maz van de Witrus Siarhei Viazovich.

Muurvast

Al op ongeveer 150 km in de 360 km lange proef werd het spannend, toen Nikolaev muurvast kwam te zitten, en Maurik van den Heuvel op zijn kant ging, terwijl het zeker twee uur zou duren voor er hulp bij hen was. Nikolaev kon op eigen kracht los komen, maar verspeelde 55 minuten. De Rooy was een van zijn secondanten kwijt.

Het weer overeind zetten van Maurik van den Heuvel leek Ton van Genugten veel tijd te kosten in de achtste etappe van de Dakar Rally, maar leverde hem uiteindelijk toch nog de tweede plaats op. Na het optellen en aftrekken van de penaltytijden bleek dat Van Genugten slechts 22 minuten had toegegeven op etappewinnaar Dmitry Sotnikov (Kamaz). Het omvallen in de duinen kostte Van den Heuvel wel veel tijd. Hij werd geklasseerd als elfde op een achterstand van bijna vijf uur.

In het algemeen klassement staan Sotnikov en Nikolaev aan kop, gevolgd de drie Iveco's van De Rooy, Villagra en Van Genugten. Van Kasteren staat elfde met zijn Mammoet Renault. Hij zei genoten te hebben van deze zware etappe.