Scania R410 Highline voor Leolux

Geplaatst door

Meubelfabriek Leolux in Venlo nam deze week een nieuwe volledig lucht geveerde Scania R410 4x2 Highline in gebruik. Het is de eerste Scania van het nieuwe model dat de designfabrikant aanschaft. Hij vervangt een Scania die na 10 jaar probleemloze dienst ingeruild wordt.

“Wij hebben in totaal acht trucks rijden waarvan de helft Scania’s en de helft van het andere Zweedse merk”, geeft Roel de Jong, hoofd inkoop bij Leolux wat achtergrond. “Omdat wij met één miljoen kilometer of 10 jaar relatief lang met een truck doen, is een nieuwe auto wel een gebeurtenis. Daarom betrekken wij onze chauffeurs actief bij de keuze. Vanuit die hoek waren er duidelijke wensen: het liefst een Scania vooral vanwege de rijeigenschappen, de ruim bemeten beenruimte aan de bijrijderskant, goed licht ook in de laadruimte én, maar liefst twéé koelkasten!”

Twee koelkasten! 

“Zelf hebben we heel goede ervaringen met Scania. Wij vinden het een kwaliteitsproduct dat qua uitstraling en beleving heel nauw aansluit bij wat wij doen. Maar vooral zijn we zeer positief over het lage verbruik van de 410 pk SCR only motor. Die geeft qua vermogen en precies een goede balans tussen vlot meekomen in het verkeer en mede vanwege zijn lange eindreductie een heel zuinig gedrag. Natuurlijk komt dat ook omdat wij nooit zwaar laden. Samen met de retarder en de ACC die standaard in het Fuel Fighter pakket zitten, ontstond er een dermate aantrekkelijke propositie dat de keuze niet moeilijk meer was.”

Build to order

De vraag naar een tweede koelkast onder het bed blijkt ingegeven door het feit dat Leolux de trucks dubbel bemand op pad stuurt. “Als fabrikant in het hoge segment designmeubelen wil je de hele logistieke keten zoveel mogelijk zelf onder controle hebben”, vertelt Roel de Jong. “Net als een Scania modulair bouwt en de klant dus een enorme verscheidenheid aan variatie biedt, doen wij dat net zo. Elk meubelstuk dat de fabriek verlaat, is build to order en helemaal volgens de configuratie van de klant. Daar heb je dus niet à la minute een tweede van als er tijdens het transport iets misgegaan is. Daarom bezorgen wij Europawijd met eigen trucks en eigen mensen. Die zijn wellicht nog meer Leolux ambassadeur dan chauffeur. Ze kennen de eigenschap van elke verschillende stoel of bank die wij in het programma hebben door en door en weten precies waar ze die het makkelijkst en meest veilig oppakken hoe ze die moeten handelen.”

Dubbeldekker 

Daarbij worden ze geholpen door de manier waarop de laadbakken zijn ingericht. “Om de kans op zelfs maar de kleinste beschadiging nog verder te verkleinen,  vervoert Leolux alles ‘op de pootjes’ zoals wij dat noemen”, vertelt Roel. “Daartoe kunnen we in de laadruimte twee extra laadvloeren aanbrengen zodat we tot drie hoog los kunnen laden zonder de meubelen direct op elkaar te stapelen.” Dat laatste wordt makkelijker omdat Scania met 94 centimeter hoogte, een mooi laag chassis aanbiedt. Zo kon de carrosseriebouwer dankzij de combinatie van 22,5 inch velgen met bandenmaten van 295x60 achter en 355x50 voór’, een laadbak met drie meter binnenhoogte leveren.”

Dubbel bemand

“De dubbele bemanning is dus niet om heel snel veel kilometers te maken maar vooral voor het in- en uitladen van al die meubels. Sterker, onze jongens slapen maar zelden in de auto. We rijden min of meer vaste routes en hebben zo onze vaste plekken waar de chauffeurs ’s avonds in een hotel gaan. Maar ze maken wel lange dagen en blijkbaar gaat ze dat makkelijker af met Led verlichting en ieder een eigen koelkast.”