Nieuwe Scania R450 Highline voor Botrans samen met de 143.450

Geplaatst door

Het Brabantse transportbedrijf Botrans nam onlangs een nieuwe Scania R450 in gebruik. Op zich niet zo bijzonder, maar de foto laat zien dat het bedrijf al langer bekend is met het Zweedse merk.

Botrans heeft namelijk ook nog een 143.450 in bezit, die af en toe even de loods mag verlaten. Deze truck kwam begin jaren negentig de weg op. Volgens directeur Richard Vos werd deze veteraan een jaar of tien geleden gekocht. “Toen deden we er nog regelmatig ritjes mee. Uiteindelijk mocht hij met pensioen, met een kiolometerstand van ruim een miljoen kilometer, en hebben we hem nog eens netjes overgespoten.” Botrans is het zusterbedrijf van het eveneens in Schaijk gevestigde R.Vos Transporten. Beide bedrijven hebben in totaal zo’n vijftig trucks op de weg, van diverse merken. “Maar we rijden al Scania sinds de jaren zestig”, zegt Vos. “We bezitten ook nog een paar andere oudere Scania’s waarvan we geen afscheid kunnen nemen.”

Eén taak

Bij Vos hebben de meeste voertuigen één taak en blijft de trailer die daarbij hoort, doorgaans achter dezelfde trekker. “Maar deze nieuwe Scania gaat binnen Botrans verschillende werkzaamheden doen”, geeft Rick Vos, de zoon van Richard, uitleg. “Zo moet hij bijvoorbeeld met kalk voor kippenvoer van de producent daarvan naar de fabriek die het eigenlijke kippenvoer maakt, kunnen rijden. Dat zijn volle ladingen dus daarvoor hebben we bulktrailers met één compartiment. Maar we hebben ook kiptrailers die we van bovenaf kunnen vullen en waarmee we het product in een silo kunnen blazen, en bulkopleggers met meerdere compartimenten waarmee we naar de boerenbedrijven gaan. Daarom heeft deze Scania twee PTO’s zodat we zowel hydraulisch kunnen heffen als met de compressor kunnen blazen. Dat maakt de auto multifunctioneel inzetbaar.”